december 13, 2021 9:50 pm

Monique

Ik keek in de spiegel. “Nee”, dacht ik: “ze kunnen me alles wijs maken, maar ik ga het écht níet doen! Ik ben niet knap genoeg, ik heb wallen onder mijn ogen, ik heb geen geld voor personal branding foto’s. En trouwens, wie zit er op mijn verhaal te wachten? Ik weet nog niet alles. Wat zullen ze van me denken? Het gaat toch niets worden. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg… toch?”

Dit gesprek met mijzelf kwam voort uit mijn voortvarende plan om meer zichtbaar te worden via diverse kanalen. Ik had al tig cursussen gevolgd, boeken gelezen en topcoaches bestudeerd en toch durfde ik niet de stap te nemen. Ik was bang om te falen.

Heb jij deze gedachten ook?
Ze zijn de oorzaak van ervaringen uit het verleden en van wat je hebt meegekregen vanuit je omgeving. Ouders, leerkrachten en vrienden geven je graag goedbedoelde adviezen om jou te behoeden voor een nieuwe stap in de onzekerheid. Eigenlijk komen deze ‘adviezen’ voort uit emoties die niet bij jou horen. En heel vaak is dat angst: angst voor het onbekende, angst dat jouw idee zal floppen, dat jij zult falen waardoor je geen geld verdient. En heel vaak neem je die angst onbewust over… althans, dat deed ik wel. Ik kreeg faalangst, waardoor mijn succes uitbleef. Gedachten als ‘wie ben ik nou helemaal om iemand iets te leren of te helpen’ weerhielden mij om de volgende stap te zetten.

Dan is er nog dat ene stemmetje…
Er is echter nog iets wat je tegen kan houden, wat jouw angst ‘aanpraat’. En dat is dat stemmetje in je hoofd, je zogenaamde reptielenbrein, je ego, dat jou wil beschermen en jou vooral daar wil houden waar je al bent. Niet veranderen, dat is eng of gevaarlijk of …. wat dan ook. Het is verdraaid moeilijk om dat stemmetje te negeren. Er tegen vechten heeft geen zin, want het is er altijd. Misschien hoor jij nu ook wel een stemmetje dat zegt: niet verder lezen, want dan wil je misschien veranderen en dat is niet handig! Bedank je ego voor deze gedachte, zet hem aan de kant en lees rustig verder ;).

Serieuze faalangst
Terug naar mijn gesprek tegen mijn spiegelbeeld. Het is lang geleden dat ik dit gesprek met mezelf voerde. Op dat moment had ik faalangst, een serieuze angst dat er van alles mis kon gaan, als ik mezelf zichtbaar zou maken. Mijn faalangst kwam vanuit het verleden. Ik kreeg te horen dat ‘het toch niets met mij werd’. En dat werd zo vaak gezegd, dat ik het ging geloven en ernaar ging handelen.

Faalangst is een beperkende overtuiging die je ooit ben gaan geloven, omdat er iets is gebeurd waardoor dat stemmetje van jou zei: “Zie je nou wel dat het je niet lukt!” en jij het vervolgens niet nog een keer probeerde.

Doe er iets aan
Je kunt faalangst overwinnen, door te onderzoeken wanneer het is ontstaan. Hoe ver terug je moet gaan om dat te ontdekken, kan ik je niet vertellen. Dat is voor iedereen anders. Maar het loont de moeite.

Ik heb namelijk de oorzaak voor mijn faalangst gevonden en werk er iedere dag aan. De ene dag gaat het beter dan de andere dag. Het is een proces. Vertel me eens: zou jij dat willen? Of zegt je stemmetje dat je nu beter iets anders kan gaan doen? 🙂

Laat je niet weerhouden
Merk jij dat je stagneert in jouw bedrijf, dat je dat nieuwe idee niet verder ontwikkelt omdat er nog zoveel andere taken op je bord liggen? Laat het je niet weerhouden om toch door te zetten. En vind je dat moeilijk, laat mij je dan helpen. Ondernemen doe je samen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>