Ik keek in de spiegel. “Nee”, dacht ik: “ze kunnen me alles wijs maken, maar ik ga het écht níet doen! Ik ben niet knap genoeg, ik heb wallen onder mijn ogen, ik heb geen geld voor personal branding foto’s. En trouwens, wie zit er op mijn verhaal te wachten? Ik weet nog niet alles. Wat zullen ze van me denken? Het gaat toch niets worden. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg… toch?”

Niet consequent zichtbaar

Dit gesprek met mijzelf kwam voort uit mijn voortvarende plan om zichtbaarder te worden via diverse kanalen. Ik had al tig cursussen gevolgd, boeken gelezen en topcoaches bestudeerd. Ik plaatste af en toe een bericht op Linkedin, Facebook en zelfs Instagram. En toch durfde ik niet de stap te nemen om écht te verbinden met potentiële klanten, om consequent te publiceren. En daardoor was ik niet zichtbaar.

Onbewust overgenomen angst

De gedachten die ik had zijn de oorzaak van ervaringen uit het verleden en van wat ik heb meegekregen vanuit mijn omgeving. Ouders, leerkrachten en vrienden geven je graag goedbedoelde adviezen om je te behoeden voor een nieuwe stap in de onzekerheid. Eigenlijk kwamen deze ‘adviezen’ voort uit emoties die niet bij mij horen. En heel vaak was dat angst: angst voor het onbekende, angst dat mijn idee zal floppen, dat het niet zou lukken om geld te verdienen. En ik nam die angst over… onbewust. Gedachten als ‘wie ben ik nou helemaal om iemand iets te leren of te helpen’ weerhielden mij om de volgende stap te zetten.

It’s all in the mind

Er is echter nog iets wat je tegen kan houden, wat jouw angst ‘aanpraat’. En dat is dat stemmetje in je hoofd, je zogenaamde reptielenbrein, je ego, dat jou wil beschermen en jou vooral daar wil houden waar je al bent. Niet veranderen, dat is eng of gevaarlijk of …. wat dan ook. Het is verdraaid moeilijk om dat stemmetje te negeren. Er tegen vechten heeft geen zin, want het is er altijd. Misschien hoor jij nu ook wel een stemmetje dat zegt: niet verder lezen, want dan wil je misschien veranderen en dat is niet handig! Bedank je ego voor deze gedachte, zet hem aan de kant en lees rustig verder 😉.

Opgevers winnen nooit

Terug naar mijn gesprek tegen mijn spiegelbeeld. Het nog niet zo lang geleden dat ik dit gesprek met mezelf voerde. Op dat moment was ik serieus bang voor wat er mis kon gaan als ik mezelf zichtbaar zou maken. Ik kreeg vaak te horen dat ‘het met mij niets werd’. En dat werd zo vaak gezegd, dat ik het ging geloven en ernaar ging handelen. Of juist NIET ging handelen. Dát inzicht kreeg ik pas toen ik meer over mindset ging lezen, een NLP opleiding volgde en gesprekken voerde met mijn business buddies.

Mijn mindset was niet die van een winnaar, maar van een opgever! Ik koos voor de makkelijkste weg. En die bracht me niet het succes dat ik graag wilde hebben. Na de zoveelste teleurstelling in mezelf, omdat ik een geweldig idee wéér niet in de markt had gezet, had ik er genoeg van. Ik koos voor een intensief traject bij een mindset expert en ging in de actiestand. 

Doen, doen, doen

Wil jij meer zichtbaar worden en weet je niet hoe? Volg dan deze stappen:

 1. Overwin je angst om zichtbaar te worden.
  Je kunt angst overwinnen, door te onderzoeken wanneer het is ontstaan. Hoe ver terug je moet gaan om dat te ontdekken, kan ik je niet vertellen. Dat is voor iedereen anders. 
 2. Bepaal je doel, wat wil je met jouw zichtbaarheid realiseren?
  Waarschijnlijk wil je meer goede klanten en meer omzet. Misschien wil je meer interactie en onderzoeken wat jouw ‘ideale klant’ nodig heeft. Misschien wil je meer traffic naar je website. Bepaal wat jij wilt bereiken.
 3. Bepaal voor wie je zichtbaar wilt zijn.
  Wie zijn de mensen, klanten die jij graag wil bereiken? Waar zijn zij zelf zichtbaar en hoe?
 4. Bepaal wat je wilt vertellen.
  Waar heeft jouw klant behoefte aan? Wat is zijn probleem of uitdaging, waar hij wakker van ligt? En wat heb jij te bieden waarmee hij de pijn of het probleem kan oplossen? 
 5. Maak een commerciële kalender. 
  Wat ga je dit jaar in de markt zetten: evenementen, nieuwe producten of diensten, acties? Zet hier alles in waarmee jij je zichtbaar wil maken: blogs, artikelen, interviews, sociale media berichten, video’s, flyers….  

Heb je hulp nodig?

Merk jij dat je stagneert in jouw bedrijf, dat je dat nieuwe idee niet in de markt zet omdat ‘het toch niets wordt’? Laat je je weerhouden om door te zetten, want liggen er nog zoveel andere werkzaamheden op je te wachten? Laat mij je helpen om zichtbaar te worden en te blijven.