Wat gaat de tijd toch snel! Het 1e kwartaal van 2022 is alweer bijna voorbij. Tijd om even kort terug te blikken op de afgelopen 3 maanden: 

Wat had je gepland om te doen?
En wat is daarvan terecht gekomen?
Of heb je helemaal geen planning gemaakt?

"If you fail to plan, you plan to fail"

Zonder doel is er geen planning, zonder planning is er geen actie en zonder actie is er geen succes. Dus als je doelloos jaar na jaar wilt werken, dan ben je daar natuurlijk helemaal vrij in. Maar diep van binnen voelt het niet goed... toch?

Hoe maak je een goede planning?

Een goede planning bestaat uit 5 belangrijke factoren:

1. Neem jezelf en jouw tijd serieus!

Over het algemeen slapen we 8 uur, werken we 8 uur en houden we 8 uur over om te besteden aan ons gezin, vrienden, hobbies, of andere zaken. Dit is JOUW tijd. Ga er zorgvuldig mee om. 

2. Gebruik een planningstool (online of offline)

In mijn kantoor hangt een jaarkalender aan de muur, van 90x60 cm. Hierop staan mijn hoofdtaken, evenementen, opleiding, vergaderingen, enzovoort. Zo heb ik direct overzicht in alles wat ik voor dit jaar heb gepland. 
Daarnaast gebruik ik mijn online agenda om de acties in kleine hapklare brokken per dag te noteren. 

3. Gebruik kleuren om verschillende taken en afspraken te markeren

Het geeft structuur en overzicht in jouw planning. Evenementen zijn bij mij oranje, externe afspraken groen en thuiswerkopdrachten blauw, vakanties en andere sociale activiteiten met of zonder mijn gezin zijn paars. 

4. Plan vrije tijd in

Dit is de belangrijkste stap in het planproces. Plan jouw vrije tijd als eerste in: vakanties, gezinsuitjes, feestjes, verjaardagen. Ik werkte vroeger in de avonduren en weekenden. Dit vonden mijn kinderen niet oké, ze zagen mij minder, maar ik werd ook kribbiger. Ik was alleen maar aan het werk. En daarnaast moest ik ook nog het huishouden en de boodschappen regelen. Voor leuke dingen met mijn kinderen was dus weinig tijd. Laat staan, dat ik iets leuks voor mezelf deed. En ik had constant het gevoel van 'ik ben nooit klaar'.

Na een pittig gesprek met mijn kinderen :-), heb ik ervoor gekozen om toch meer vrije tijd in te plannen, zodat ik meer met hen samen kon gaan doen. Hierdoor werd ik ook productiever in de uren dat ik wel werkte, want ja, het werk moest nog steeds wel af.

Heb je de planning eenmaal gemaakt, dan ben je nog niet klaar! Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de planning ook volgt en de acties doet die je erop hebt gezet. Vind je het lastig om je te houden aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt? Dan is de volgende factor een mooie oplossing:

5. Deel je planning met je gezin, medewerkers, partners.
Waarom? Omdat je je er dan aan houdt! Zo simpel is het.
Als anderen weten welke doelen je wilt bereiken en welke activiteiten je daarvoor moet doen, dan gaan zij jou vragen hoe je ervoor staat. Je wordt 'accountabel' gehouden voor wat je hebt gezegd. Best wel eens lastig, maar het werkt. Dus gewoon doen! 

En nu aan de slag!

Het jaar is nog lang niet voorbij, dus ga zitten, maak die planning!